Wednesday, January 12, 2011

Pesan kedua orang tua

Posted by | |

Kalau kasih ibu bawa ke syurga, bagi saya, kasih ayah tiada tandingannya. Pesan kedua orang tua sentiasa saya ingat. "Bersederhanalah dalam segala hal". Sewaktu belajar, mereka sering pesan, "kami tak ada harta yang banyak untuk diberi kepada anak-anak. Kalau ada pun jangan terlalu harapkan harta yang tak seberapa ni. Tapi kami hanya boleh bagi education. Jadi belajarlah rajin-rajin". Sering ditekankan disini bahawa aspek pendidikan sangat penting. Kerana pendidikan dapat menjamin masa depan.

Bukan itu sahaja, perbanyakkanlah berdoa kerana rezeki itu tidak datang bergolek. Hari ni papa remind me again supaya perbanyakkan berdoa untuk kesejahteraan hidup. Hampir sejam berbual dengan papa through phone, i can tell berbakul-bakul nasihat saya terima dari papa. He also advice me supaya banyakkan exercise. Obviously since saya kerja memang saya lansung tak exercise. Macammana nak exercise kalau balik kerja je pun dah maghrib. Okay, itu alasan yang saya selalu bagi. Main reason is malas. So papa suggest suruh beli treadmill then exercise je dalam rumah. Amalkan gaya hidup yang sihat. Siap pesan jangan lupa minum air masak 8 gelas sehari. Jangan asyik fikir pasal kerja aje. Kerja ni sampai bila pun takkan siap. Mesti nak kena exercise.

Then we have a little bit discussion about health and currently my mum tengah siapkan hadiah untuk diberi kepada tetamu. Wedding my kakak is gonna be end of this month. And tetamu jemputan pula around 3000 peoples. I don't know who's going to help mum since my other siblings pun tengah study luar dari Kelantan. Most of us hanya akan balik a few days before the wedding ceremony. Also i don't know what kind of present yang patut saya hadiahkan untuk my kakak. But i am very sure that perfume and make up set is not the option since dia dah ada banyak giler barang makeup. Any suggestion?

2 comments:

zacky ~786~ said...

hurmm.. mesin basuh ?? haaa.. oke gak tu.. ahhaaa

ierayahaya said...

@zacky ~786~: haha.. ok la tu.. ;p

Post a Comment