Friday, November 26, 2010

Keretapi dan Flash

Posted by | |

Hai bloggers. Minat saya terhadap blogging dah makin bercambah-cambah. Kalau dulu minat tu size macam biji benih, sekarang ni dah jadi macam anak pokok. Facebook dah jatuh tangga number dua. Ooppss~ sorry atuk FB. Bila tengok blog je rasa nak kasi improve. Nak letak macam-macam. Background pun dah banyak kali tukar. Harap yang ni kekal lama sikit. Hehe~

Bila visit blogger lain punya blog, aisehh... ada yang gempak-gempak. Paling admire blog yang full with animation and tech. Macam blogger Ayeem AYam nih. Bila dah ushar blog dia ni rasa macam one day saya pun nak ada blog macam ni. Haha~ Cita-cita mesti tinggi beb. Blog yang saya dah visit pun kebanyakkan best-best juga. Ada entry yang kelakar-kelakar. Kadang-kadang bila baca rasa macam nak gelak sampai pecah perut. Siot je diorang nih. Haha~

Jadi disebabkan dah ada satu cita-cita tinggi, haha~ saya dah ada hobby baru. Which is belajar flash. Dulu masa dekat Uni belajar juga. Tapi tak focus betul-betul. So this time saya ambil inisiatif untuk belajar sendiri sambil dibantu oleh Mr. Google. My first lesson start semalam. So, yesterday lepas dah install Flash CS3, saya start flash lesson. Dan di bawah ini adalah hasilnya. Hehe~




Ahaha.. ini cubaan kali ketiga. Cubaan pertama keretapi tak nak gerak lansung. Cubaan kedua pula menjadi tapi lupa nak save betul-betul. Grrr~ yang ni bikin wa emo. Bila nak review balik keluar kepala keretapi je. Cubaan kali ketiga ni saya anggap menjadi je la. Walaupun keretapi saya reverse dulu sebelum maju kehadapan. Haha.

This is where i get my first lesson. http://www.vineyardesigns.com/tutorials/flash/new_document.shtml. Mari belajar flash dengan gembira!

2 comments:

Ms. TaroAthirah said...

kalau gini lah sistem keretapi kat Malaysia, lama dah kena maki. kedepan kebelakng kedepan balik. wakaka

Nurmunirah Bt. Yahaya said...

kahkahkah taro.. ni arr ketapi manual.. haha~

Post a Comment