Saturday, October 30, 2010

Setabah mana kita ni?

Posted by | |

Hari ni i just stay at home sebab ada orang nak datang mengecat rumah. So, while waiting orang yang duk mengecat rumah tu siap mengecat, i cook mihun sup. And i invite guest sorang datang ke rumah sebab time tu saya memang masak lebih. So alhamdullillah, memang mihun sup tu habis di makan. Tapi, tukang cat tu tak makan habis pun mihun sup yang saya buat tu. And i was wondering, tak sedap sangat ke...

Actually masa tengah memasak tu, tuan rumah datang with his wife. So tuan rumah ni cakapla yang sebenarnya dia tengah negotiate dengan seorang buyer. And buyer tu pun macam berminat nak beli rumah yang saya duduki sekarang ni. So bila dengar pasal tu, immediately i feel so sad. Yela... bukan senang nak dapat good house untuk disewa sekarang ni. I can tell you it is very difficult. Honestly, before saya start kerja, i struggle very hard untuk cari rumah sewa. And untuk dapat a good house kat KL ni bukan senang. Reason?

1) Mostly kalau cari kat internet, memang orang akan promote macam-macam pasal rumah. Tapi bila dah pergi tengok masyaAllah... condition rumah tu teruk. Tak pun, perempuan duduk bercampur-campur dengan lelaki bukan muhrim. Dahla bukan muhrim, lain bangsa, lain agama, lain jantina pulak tu. Kot ye pun nak save budget, jangan sesekali agama diperlekehkan.

2)Kadang-kadang orang ambil kesempatan. Lagi-lagi bila tahu ada orang desperate cari rumah. Sometimes they put harga sewa yang tak sepatutnya. Pendek kata tak berbaloi.

3) Bahaya kalau sewa bilik je. Kenapa? sebab kita tak tahu housemate kita tu perangai macammana. Ada yang suka bawak boyfriend masuk rumah. This case happen to one of my friends. Ada pulak yang stay dengan husband. But still, lelaki tu bukan muhrim kita. Jadi memang tak elok tinggal serumah. Pendek kata memang kena berhati-hati.

So bila tukang cat tu dah habis mengecat rumah ni, I need to clean semua perabot and i need to mop satu rumah balik since lantai rumah kotor terkena cat. Since dah sedih sangat sebab rasa macam kena cari new home to stay, sambil tengah clean furniture i cry. That's me. bila saya sedih memang saya cepat sangat menangis. Sebenarnya tak adalah nak nangis sangat. Tapi tu la... air mata ni degil. Nak jugak keluar. So sambil nangis tu saya berfikir. Kenapa saya diduga. Kenapa bila saya baru je nak senang duduk another problem will come. Tangan kanan duk membersih kesan cat atas lantai dengan thinner while the other hand duk mengesat air mata.

Bila dah selesai clean lantai. Saya mengemas meja. Nak clean balik dapur and pinggan mangkuk. Then baru saya perasan, Mangkuk berisi mihun yang saya hidang pada tukang cat tu tak ada. Tukang cat tu bawa balik untuk dibuat dinner. No wonder masa dia nak balik dia tanya saya, "you hari ni masak ni je ke? malam tak masak ke?". Then saya cakap "hari ni ada pasar malam. Ingat nak beli je". Kat situ baru saya sedar, lain orang lain dugaan yang Allah beri. Macam kes tukang cat tu, bukan senang dia nak cari rezeki. kena kerja teruk-teruk baru dapat duit.

Saya diberi kerja, hidup yang kira ok tapi bila ditimpa dugaan yang ntah apa-apa, saya merungut dan saya sedih. Time ni saya fikir, saya ni sikit pun tak tabah menghadapi dugaan. Dan kadang-kadang saya lupa nak bersyukur atas nikmat yang Allah beri. So bila dah sedar tu, saya suka fikir macam ni, This is what i need to learn. Allah nak saya belajar berdikari. Saya selalu fikir stay jauh dari family ni susah. But actually sedar tak sedar, saya belajar sedikit erti kehidupan.

"Ya Allah, Syukur atas segala nikmat yang telah Engkau berikan."

6 comments:

Ms. TaroAthirah said...

good post

iera_yahaya said...

Thanks Taro... ;p

atie said...

jgn ngs2~~bukan penyelesaian ye..insyaAllah..mungkin nnt dpt yg lebih baik~

iera_yahaya said...

hehe atie.. klu org suh aku jgn nangis for sure aku lg nangis ada arr... hehe~

cintapurple said...

bulan...
Allah xkn duga hambanya jika hambanya xkuat utk m'hadapi..
trust me,all this things just make u b stronger..
as i faced before..ak kuat tau skg~!!
^_^
~lalalalalalala~

iera_yahaya said...

yup.. it's true rara.. aku fikir mcm ko fikir je skang ni.. hehe... thanks..!

Post a Comment