Friday, October 29, 2010

Antara dua, yang mana satu jadi pilihan?

Posted by | |

When i complete my degree and i accept an offer to work at KL, i look at my dad face and i said, "Papa adik dah besar". Papa as usual will laugh at me and he said, "yeke? papa tengok anak-anak papa kecil lagi." Saya tanya pada papa, "kenapa papa cakap adik kecil lagi?". Papa said, "ada beberapa perkara yang adik kena lalui sebelum adik betul-betul dewasa." Perkara apa saya pun tak pasti. Tapi bila dah a week kerja di KL, papa tanya saya, "Adik, kerja best ke?". I look at my dad face and said "Kerja best kalau dapat gaji". Then papa angguk-angguk sambil tersenyum.

Bila dah kerja, ada juga junior-junior saya tanya... "Best ke kerja akak? mana lagi best? Kerja ke study?". Wahai bloggers sekalian, apa korang rasa ye? Kerja lagi best or study lagi best? Bagi saya...


1) Gaji. Betul ke kerja best sebab dapat gaji? Orang kata ada duit bahagia. Betulke? haa.. yang ni tepuk dada tanya sama hati sendiri. Mula-mula saya pun fikir kerja ni best sebab dapat gaji. Tapi sebenarnya tidak. Kerja best kalau kita gain satisfaction dalam kerja kita.

2) Enjoy. Kerja best bila kita enjoy buat kerja kita. Saya ada attend satu conference. And the moderator said, generasi sebaya dengan saya sukakan kerja yang enjoy. Tak macam generasi zaman dahulu kala, mereka bekerja kerana tanggung jawab. Betul ke?

3) Kerja best sebab tak payah nak serabutkan kepala fikirkan study, exam, project and everything. Tapi bila dah bekerja, ada masa saya kena kejar dateline, ada masa i need to submit certain thing immediately. Still under pressure. Bagi saya belajar ke kerja ke, both is same. Ada masa kita akan enjoy dan ada masa kita under pressure.

4) Kerja dan belajar, kedua-duanya tanggungjawab. It just that, bila dah bekerja, scope tanggungjawab tu dah meluas. Masa belajar, kita masih dibwah tanggungan parent kita. Dan tanggungjawab kita belajar dan produce good result. Tapi bila dah bekerja, it's our turn untuk menjaga kebajikan kedua ibu bapa, adik-adik dan masyarakat yang memerlukan bantuan.

Ada masa, saya rindukan zaman study saya. Zaman di mana saya bertungkus lumus buat project, presentation, study and everything. Ada masa bila saya kena attend conference, saya akan rindukan meja saya di office. Tapi yang pasti, saya sentiasa rindukan kawan-kawan saya. Aishh~ bila nak POTLUCK nih... hehe~

15 comments:

Ms. TaroAthirah said...

potluck end of nov or early dec insyaAllah. kau bawak sirap kan? kau janji nak bawak 2 botol

iera_yahaya said...

huh Taro... 10 botol sirap pun aku le bwk.. make sure jadik.. hehe~

Ms. TaroAthirah said...

eh kenapa kau tukar2 b/g agak kerap? :P

iera_yahaya said...

Lol Taro.. aku rs x cantik aku tukar. Tak pun aku rasa boring aku tukar.. hehe... tu kalau aku tukar means aku boring or aku rs x cantik.. hehe...

atie said...

saya suka kerja yg xdela susah sgt kerja..kdg2 kerja ada, kdg2 kerja xde..mcm praktikal dl..main internet..main game~kikipastu hujung bulan dpt duit..i like!(^_^)

iera_yahaya said...

haha... mengong ko atie.. tp kdg2 ada certain hr aku mcm yg ko ckp tuh.. tp tuh arr.. praktikal len.. bl da keje betul2 len arr..

atie said...

tula..mana nak dpt kerja mcm tu~sob2..mmg xdela..xde ke kerja yg memantau internet..nak kerja mcm tu~mcm owang putih kata, no job is stupid job!~kiki

iera_yahaya said...

Atie: hheehe.. ada je. kn pandai cr.. x pun wat je business through tenet.. nnt duk rilek2 goyang kaki smbil tgk duit masuk.. hehe~

cintapurple said...

potluck??nk join~!!!!!!!!!!!!
korg bwk mknn sume,ak bwk pinggan utk mkn..
nnt korg dpt pahala bg mknn kt ak..hik3 =P
~lalalalalalala~

iera_yahaya said...

hehe Rara.. bley2.. no hal.. nnt da dpt exact date dr cik taro kita roger sume org untuk potluck!!! hehe~

angafey said...

jual cupcake la atie!
make sure jangan keras n jangan pahit.deco mesti nak cantik..x sedap pun xpe.haha

iera_yahaya said...

ha atie.. ko da de sorg customer nih.. cepat pi wat cup cake.. klu cantik aku beli wat perhiasan.. hehe~

atie said...

haha~sabar ye sekalian kwn~lihat la hasil saya ahad ni!~akan ku cuba buat cupcake tanpa cream dulu!(^_^)

nak cream i letak whip cream dulu la ek(^_^')

sinzzfaiza ismail said...

yay yay yay yay

i want potluck100x!!!!

iera_yahaya said...

Paie: me want potluck 1000000X.. hehe~

Post a Comment