Friday, January 7, 2011

Mari mengira

Posted by | |

"Wahai orang-orang yang beriman, keluarkan zakat sebahagian daripada hasil usaha kamu yang baik-baik dan sebahagian dari apa yang kami keluarkan dari bumi untuk kamu." Surah al-Baqarah (ayat 267)



Hai readers, Hari ni saya buat kira-kira untuk zakat pendapatan saya. You all pun boleh buat juga ya. Please check the sources kalau rasa-rasa hendak mengira zakat pendapatan masing-masing. Orang kata kalau nak lagi berkat kerja tu, jangan lupa bayar zakat pendapatan. Ada banyak cara macammana kita nak bayar zakat dengan cara yang mudah. Melalui skim potongan gaji pun boleh juga. Macam tu lagi senang. Agak-agak kalau kerja private macam saya ni, kenalah ringan-ringan kan mulut tanya boss tentang cara pembayaran zakat. Macam saya ni, bolehla request nak buat melalui potongan gaji. Anda pula bagaimana. Don't forget to refer to the sources below ya.

Sources:
http://www.darulnuman.com/semasa/zakat.html
http://www.e-zakat.com.my/baru/k-zakat/pendapatan.asp
http://www.e-zakat.com.my/baru/k-zakat/cara%20bayaran.asp

10 comments:

Pencacai Alim said...

aku zakat potong duit gaji trus..snang

ierayahaya said...

@Pencacai Alim: haah.. like that lg senang. baru dpt tahu mcm mn nk kira zakat. lps ni nk kn request dkt boss suruh ptg dr gj terus. org br kerja.. memang tak tahu pape.. haha~

Papa Mifz said...

wah siap bagi sources lg...bagus2..thx for sharing...:)

ierayahaya said...

@Papa Mifz: Hehe.. sebab info macam ni kalau main tulis je nnt orang boleh question. So letak sources sekali la sng skit. Boleh baca sendiri. Hehe..

senydream said...

;)
lau sy dh keje pon nnti sy mau ptong dr gaji jek trus...huhu...

ierayahaya said...

@senydream: yup, ptg trus dr gj sng. tak yah ssh2 fikir ehh dah bayar ke belum or lupa ke.. ;p

E.d.Y said...

meh bagi zakat kat aku meh..hehe

ierayahaya said...

EdY: haha.. zakat atas ko masuk category zakat pe? emas? fitrah? pendapatan? haha...

Ms. TaroAthirah said...

after a year keje baru boleh zakat kan?

ierayahaya said...

@Ms. TaroAthirah:haah.. after a year since pengiraan semua untk setahun. aku dah nk 7 months. x lm lg nk kn byr. even niat pun untuk setahun.. huhu..

Post a Comment