Monday, January 24, 2011

Anybody can have a dream. But how many of us really make's our dream becomes reality?

Posted by | |

I don't know apa perasaan tak beribu atau berbapa. And sometimes i don't even want to think about that. Terfikir je pun dah boleh buat i nangis. Sebab kedua orang tua ni lah yang i paling sayang. And i believe semua orang pun sama. I sikit pun tak faham orang yang sanggup tinggal their own parent dekat rumah orang tua. Bagi i, sejahat mana or sesakit mana pun, mereka still ibu dan bapa kita. Kalau kita sakit diorang boleh jaga, kenapa selaku anak kita tak boleh nak jaga orang tua kita. Betul tak?

Hari ni i organize a workshop. Consist of 25 peoples dekat Park Royal Hotel. Actually I memang suka buat event dekat Park Royal since every time i negotiate price, i akan dapat yang paling murah. Besides food dekat situ pun is so yummy. Gemuk I. Hehe~ In the middle of event, one of the participant tarik diri. He just arrive this morning from Penang and he need to go back immediately to Terengganu sebab his mum's dah nazak. And sejam lepas tu, we got a news yang mak dia dah meninggal. So, everyone dalam workshop tu pun tumpang bersedih. Tambah sedih bila dia tak ada di sisi his mom's masa mak dia menghembuskan nafas yang terakhir. Tambah sedih bila sepatutnya he receive an award esok, since dia berjaya market his own product and become a real enterpreneur. Tapi kejayaan tu tak dapat dikongsi dengan bonda tersayang. Al-Fatihah~

Actually i organize a Techno workshop. So, tadi semua orang terbaik dalam industri pun ada. Termasuklah creator of Upin and Ipin. Wow, he is so young tapi dah success. Bila i dengar dia punya talk tu, i can actually know yang dia ni memang seorang yang bercita-cita tinggi. Let me quotes a few sentence yang dia mention masa workshop. "Saya belajar animation. Tapi adalah amat rugi kalau saya tak praktik apa yang saya pelajari. Saya juga nampak semua orang suka entertainment. Dan people really need that. Jadi saya dan partner create upin dan ipin. But this is not what we really want. Kita nak buat our own studio". Dia maksudkan dekat sini, dia nak Malaysia punya studio canggih seperti di Hollywood. Dia bukan sahaja nak Malaysia ada 2D or 3D anime. But he want's Malaysia to have our own anime studio.

Anybody can have a dream. But how many of us really make's our dream becomes reality? Dan i juga tertanya-tanya, adakah i ini tergolong di antara orang yang suka berangan ataupun orang yang mahu menukar angan-angan itu menjadi realiti.

8 comments:

abdul rasyid..... said...

impian aku nak travel...tapi aku tak pernah buat...cuz aku stuck ngan this frikkin engineering!...i guess that have to wait isnt it??

ierayahaya said...

@abdul rasyid.....: Hehe.. blaja Engin mmg susah. Tapi tuh arr... janji attend semua lecture, assignent sume buat. Exam kuiz lepas. Bab nak travel tu, sebenarnye, kalau org oversea kan. diorg wat part time kumpul duit. then bila cuti diorang travel. Tp nak work part time pastu nak blaja lg ssh juga. Tapi tak mustahil. Mula-mula start travel dalam negara dulu. Dah khatam baru keluar negara pula. Hehe.. aku pun x pnh travel sorg2 lg. haha~

E.d.Y said...

i have a dream..a song to sing...

hehe

ierayahaya said...

EdY: haha.. nyanyi ajelah skrg. pg masuk toilet nyanyi. kalau luar toilet takut guruh plak. haha~

Alin Marlini said...

saya adalah org yg suker berangan...tak dpt pun takper..yg penting berangan..hehehe

ierayahaya said...

@Alin Marlini: hehe.. x pe, everything start with a dream. it just that jgn smpai jadi mat jenin sudah.. hehe..

savvyblue said...

I have a dream....a dream for my son to be a successful person in the future. ^^

ierayahaya said...

@savvyblue: wahh... doa parent mmg termakbul.. ameen.. semoga berjaya dunia akhirat kan.. hehe..

Post a Comment