Wednesday, November 10, 2010

Macam-macam

Posted by | |

"Banyak udang banyak garam,
Banyak orang banyak pula ragam
"


Since part of my job is to handle customer, so dah macam-macam ragam customer saya jumpa. Antaranya:

1) Tahukah anda tentang SMS service? Tentang macam mana nak subscribe sms service. Tentang macam mana nak cancel all services yang tidak diperlukan lagi. Aishh... senang je nie. Kat TV banyak ajar macam mana nak subscribe. Tapi jarang ajar macam mana nak unsubscribe. Ok, katalah user nak service SOLAT. So untuk subscribe, just type ON SOLAT dan hantar ke 22558 untuk pengguna MAXIS dan 33399 untuk penguna TV9. Nak di jadikan cerita, hari ni saya terima panggilan dari seorang user dari pantai timur. Saya agak je sebab loghat tu aihh, memang loghat kelate. Hehe~ the first thing yang kuar dari mulut user tu is, "Bulih dok jange potong duit henset sayo." Haha, ape daa, dahla salam tak bagi. Terus cakap macam tuh. Time-time tu gak saya gelak. Lepas gelak tu user tu cakap lagi, "ehh awok, jange la dok suko, ni duit hanset sayo ni nok tak dop doh ni." So selalu, based on user punya number, boleh detect what kind of services user tu dah subscribe. Dengan telco mana. kalau nak stop all services, type STOP ALL and sent telco punya short code. or katalah user dah subscribe SOLAT, then just type STOP SOLAT and sent to 22558 or 33399.

2) Aihh, saya paling lemah kalau deal ngan makcik-makcik. Bukan sebarang makcik. Bila dah masuk dunia korporat, segala Datin, Tunku, Tengku, YB semua nak kena jaga. Yesterday prepare guest list untuk event. Then ada sorang aunty ni merengek-rengek "i pun nak macam tu juga. Tolongla yang. Buat kan untuk i list tu ye..." Aishh.. kalau dah sampai macam tu, kerja banyak mana pun tak sampai hati nak tolak. Jadi buatkan je la. Janji semua happy. Mereka-mereka ni bukan sebarang orang. Glamour tak yah cakap la.

3) I like to meet people. Dah macam-macam orang saya jumpa. Baik dari dalam mahu pun dari luar negara. Networking jadi makin wide. Kebanyakkan orang yang saya jumpa, mereka-mereka ini sangat peramah. One thing yang saya belajar tentang business is, orang-orang yang saya jumpa ini sangat pandai bercakap. They know how to make people comfortable dan happy. Sepanjang berada dalam industri, saya belajar tentang tak ada benda free. Once you give, you expect something back. So katalah client dah join partner dengan kita. We will give them something in return. Or katalah client need our help, so next time they need to help us back. It's like give and take. I also learn how to negotiate share, payment term and etc.

4) Owh ye, cakap pasal ragam orang, saya rasa boss saya suka carikan saya jodoh. Haha... This is because, kadang-kadang, kalau saya join event or i'm going to meet client, my boss will said, "eh, nanti kita nak jumpa orang ni. I suka orang ni sebab dia baik. Nanti you kenal-kenallah dengan orang ni. Tapi i tengok dalam FB dia dah in a relationship. Tapi tak kisah lah. U tackle je." Ahahaha... ada jugak macam ni. Kemon la boss, tak mainla orang punya... haha~

6 comments:

sinzzfaiza ismail said...

cool gile boss!

atie said...

hahahah~speechless baca

E.d.Y said...

ok la tu..suruh bos carikan yg kaya2..huhu

iera_yahaya said...

paie... boss saya memang cooler mcm ais.. haha~

iera_yahaya said...

Atie... aku pun speechless gak.. ahaha...

iera_yahaya said...

edy.. bl nk mkn nasi tupe nih? haha.. ole2 beijing x de kew? haha...

Post a Comment