Wednesday, October 27, 2010

Melayu sangat ke kita ni?

Posted by | |

Hai bloggers semua. Salam ceria. Melayukah kita ni? Atau kita ni Melayu sebab kat birth certificate kita dah tertulis siap-siap kita ni Melayu. Hehe~ sebenarnya hari ni bukan nak cakap pasal "Melayu mudah lupa" atau nak berkata-kata tentang politik.

Sejauh mana kita sebagai orang Melayu memartabatkan bahasa ibunda kita? Saya pernah attend satu conference and the moderator bagi saya satu situasi. When customer comes to our office, what did customer see? did they see you or they see your product? jadi dekat sini, the moderator said, the customer will see you first. Then they will see your product. So kat sini sebenarnya, moderator tu nak cakap yang kita ni sendiri adalah product. You = Product.

Apa kaitan you = product dengan bahasa Melayu? Haa~~ sebenarnya hari ni nak cerita, 2 weeks yang lepas, ada guest dari Canada and US datang ke rumah saya. Dan mereka berdua ni bukan setakat tetamu saya, tetapi mereka ni company guest. The purpose they come to Kelantan is to attend my friend wedding and to come to my house untuk melihat dusun dan sawah padi. Actually my home town is at Kelantan. And memang view rumah saya dikelilingi sawah padi dan dusun buah-buahan.

So pagi tu we all semua attend the wedding. And tetamu saya ni memang sangat excited. They learn Malay culture. Mereka belajar adat perkahwinan orang Melayu. My mum was very surprise sebab orang Canada tu attend wedding ceremony dengan berkebaya. So after wedding ceremony, saya bawa guest saya ke kilang Batek sebab diorang ni nak sangat tengok macam mana orang kita ni menghasilkan Batek. So bila dah sampai kat kilang tu we all semua pun tengok proses penghasilan Batek. Kat sini baru saya tahu, Batek ni memang mahal. Paling murah pun RM140. Itupun Batek yang biasa-biasa. Kalau Batek lukis, mahu RM600. Nasib saya ni kerja private. Kalau kerja Gomen mau botak sebab orang yang kerja gomen nie every week mereka kena pakai Batek.

Ok... lepas kilang batek, it's time for me untuk invite my guest ke rumah. So bila dah sampai rumah tu memang tetamu-tetamu saya ni terpegun. Yela, kat Canada ngan US mana ada sawah padi. My guest siap turun masuk sawah padi and petik pokok padi tu just sebab mereka ni nak tengok ada beras ke tidak. Hehe~ Saya tengok kat tepi je. Sebab sawah padi tu bukan family saya yang punya. At the same time dalam hati berdoa... janganla tuan tanah ni datang. Kang tak pasal-pasal kena kejar ngan parang sebab petik pokok padi dia.

Lepas dah puas tengok sawah padi, saya ajak guest saya masuk dusun. Haa~ yang ni memang dusun my dad. So bila masuk tu i need to explain to my guest setiap pokok yang ada dalam dusun tu. Aihh~ boleh pulak time nak explain tu saya lupa nama setiap pokok in English. Dokong, Langsat, Salak, Limau Madu... last-last saya explain pakai Malay term je. Yang lawaknye my guest ingat pokok ciku tu pokok Kiwi.. hehe~

So bila dah penat, i ajak my guest masuk ke rumah dan hidangkan mereka dengan air lychee. Ala... air lychee yang dalam tin. Kat pasar raya berlambak. What make it surprise, tu first time mereka ni minum air macam tu. Siap minum sorang-sorang sampai 3 gelas. Lepas entertain my guest, both of them said "Terima Kasih" to my mum.

Saya sangat kagum...

1)Pada orang luar yang menghormati budaya Melayu. Kadang-kadang orang Melayu sendiri tak tahu bagaimana nak menghormati budaya dan adat Melayu. Bahasa Melayu saya sendiri pun tunggang langgang. You = Product. Me = Malaysia. Adakah saya ni product yang tak bagus?
2) I have lot's of international friends. Dan most of them sangat fasih berbahasa Melayu. Siap tahu buat essay lagi. And sometimes when they comment dekat Wall Facebook saya, They use Malay language. Some of them pernah suruh saya ajar slang kelantanis. But the thing is, saya sendiri pun tak fasih and fail lebih-lebih lagi kalau nak tulis in Kelantanis.

6 comments:

atie said...

ko bg dieorg rs buah2 kt dusun tu x?

iera_yahaya said...

Atie aku x bg rs sebab aku takut nak petik buah tue. time tu ayah aku x de. buah semua kat atas. tggi sgt. aku x smpai. pekerja ayah aku pun x de time tuh. lg aku masuk dusun ayah aku time tu 1st time untuk tahun ni sebab aku takut pacat.. hehe~

atie said...

haha~lawak~ko ni~sawah dah satu cter lawak~dusun lg lawak..haha.apala~
BTW~ko ye tajuk cam kontroversi gila~~PANAS!~~kiki

iera_yahaya said...

hehe atie.. kena panas2.. br org rajin nak baca.. entry pnjg sgt.. kang org x lrt baca.. hehe~

Anonymous said...

cuba baca fotopage ni utk kenal diri sendiri...

http://raykinzoku.fotopages.com/

iera_yahaya said...

Anonymous.. thanks for the info..

Post a Comment