Sunday, January 9, 2011

Umur itu sekadar angka?

Posted by | |


Umur mengikut definisi dari Wikipedia adalah jangka masa sesuatu makhluk itu hidup dimuka bumi ini. (Okay actually wiki bagi banyak definition but i manage to choose one yang i rasa releven untuk entri kali ni). Baiklah, mari kita lihat populasi penduduk di Malaysia mengikut perangkaan umur.

Age structure: 0-14 years: 31.4% (male 4,153,621/female 3,914,962)
15-64 years: 63.6% (male 8,210,373/female 8,143,043)
65 years and over: 5% (male 569,245/female 724,575) (2010 est.)

Haha... kalau kita ikut statistic dekat atas tu, wah dari age 0-64, kaum adam mendahului bilangan kaum hawa. Tapi untuk 65 and above, kaum hawa pula mendahului kaum adam. Bila dah macam ni, i pun google la kenapa lelaki pendek umur dari perempuan. Haha, curiosity menghantui diri ini. Muahahaha, certain examples yang saya dapat is, sebab lelaki suka makan makanan tak berkhasiat, stress, sebab perempuan kuat membebel dan sebab lelaki kerja gila-gila! wahh betul ke? Ada juga yang bagi pendapat, program kesihatan yang ditawarkan kerajaan kebanyakkan khas untuk wanita. Untuk lelaki tak ada. Is it?

OK, sebenarnya tetiba rasa nak buat entri related to age sebab wuwu i don't really like to celebrate new year. Sebab, by the time it's new year, so all of us akan dapat new age. Kenapa takut dengan pertambahan umur? ha, sebab, semakin meningkatnya umur, semakin bertambah tanggungjawab yang harus kita pikul. Dan semakin dekatnya setiap manusia itu kepada kematian. Takut pada kematian? hurm, rasanya lebih takut kepada adakah esok-esok saya meninggal dengan cara terhormat atau pun sebaliknya. Malahan masih menyedari amal perbuatan itu masih sedikit. Dan sesungguhnya mengingati mati menyedarkan kita bahawa hidup ini amat singkat dan kita akan dihadapkan ke hadapan Allah dengan hanya berbekalkan amalan dan amal ibadat kita.

Berapa ramaikah diantara kita yang telah membuat persediaan rapi untuk menghadapi kematian?

references:
1) http://www.indexmundi.com/malaysia/age_structure.html
2) https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2010.html
3) http://says.my/questions/228899
4) http://pppsarawak.darkbb.com/t171-mengapa-umur-wanita-lebih-panjang-daripada-lelaki
5) http://destinasiku.wordpress.com/2008/10/08/tazkiratul-mautmengingati-mati/
6) http://nurjeehan.hadithuna.com/2007/02/mengingati-mati-cara-terbaik-manusia-menasihati-diri-sendiri/
7)http://www.exploratorium.edu/ronh/age/index.html

2 comments:

Pembawa_Wacana said...

Nice entry...... keep it up! :)

ierayahaya said...

@Pembawa_Wacana: Thanks.. I will. hehe~

Post a Comment